≡ Menu

Ревю на мъжки часовник Seiko Prospex Diver GMT SUN019P1

В това ревю ви представяме един от най-търсените спортни модели от серия Prospex на Seiko. Тези часовници са с изключителни механизми и много здрави корпуси. Един от тези часовници е и моделът Prospex Kinetic GMT SUN019P1, който наистина се откроява сред останалите часовници в неговия клас. Звярът за всеки водолаз, този модел има силна прилика с известните водолазки часовници Seiko Tuna, но е със собствен характер и с нов дизайн. Дизайнът е едно от новите неща при него, той също така е от първите самонавиващи се часовници Seiko с механизъм Kinetic, който представлява хибриден механизъм между кварцов и автоматичен.

Корпус и верижка

Моделът Prospex Kinetic GMT SUN019P1 има един от най-интересните корпуси, които сме виждали в един водолазки часовник или който и да е часовник с такова предназначение. Той е скулптурно, технически и красиво оформен, а и изглежда доста огромен. С диаметър 48 мм и дебелина 15.5 мм, той е истински стоманен гигант. Това е чистата и неоспорима истина за този часовник. Размерите са едното, другото интересно е неговия дизайн. Той загатва за корпусите на известните модели Tuna, въпреки че има свое собствено излъчване, а именно загуба на цилиндричната форма. Интересно решение е пръстена на корпуса, който е закрит между 9-12 и 3-6 часа, което позволява по-лесно завъртане. Това е типично за дизайните на Seiko, които са наистина завладяващи.

Моделът Seiko Prospex Kinetic GMT SUN019P1 идва с монтирана верижка от висококачествена стомана с ширина 24 мм, която се стеснява до 20 мм. Другите версии на този часовник са с каишка от каучук.

Това е страхотно изглеждащ часовник, който бихте искали да носите. Има толкова много неща, погледнат от всеки ъгъл. Корпусът е изключително красив с достатъчно класически елементи, които отговарят на типичния часовник за гмуркане. Както при повечето такива часовници, и този изглежда страхотно с всяко ежедневно облекло.

Циферблат

Циферблатът на Seiko Prospex SUN019P1 е модерна версия на дизайна на своя класически предшественик. Той е изчистен и четлив, с ясни позиции на маркерите, водещи окото първо към най-значимите. Голямата дълбочина на циферблата създава визуален триизмерен ефект. Въпреки, че основните индикации са същите като тези, които са били в други модели в продължение на десетилетия, тук е постигнато нов и експертно изпълнение. Повърхността на циферблата е матово черна, стандарт за създаване на висок контраст. Луминисцентните стрелки и индекси ви осигуряват много добра видимост, дори в пълна тъмнина.

Между 4 и 5 часа е разположен правоъгълен прозорец, показващ датата в бяло на черен фон. Това е едно умно изпълнение за датата на този часовник, тъй като въобще не пречи за бързото разчитане на циферблата. Точно под 12 часа е разположено стандартното лого Seiko, а над 6 часа има плътен текст в истински стил на часовник за гмуркане. Първо е логото на серия Prospex, после е вида на механизма “Kinetic” с удебелен шрифт и най-накрая e ” Diver 200м “, което показва, че това е истински часовник за гмуркане.

Механизъм

Кинетичната платформа за механизмите Seiko е много интересна. Тя дебютира през 1988 г. и представлява кварцов механизъм, променен като автоматичен. При него, чрез въртенето на ротора се генерира електроенергия, която след това се съхранява във вътрешен кондензатор. Очевидните ползи от този вид механизми е, че не се налага да сменяте батерии, а другото е, че носят усещането за автоматичен часовник.

Механизмът на Prospex SUN019P1 е Kinetic кал. 5M85, който е с резерв на мощност до 6 месеца с пълно зареждане. При натискане на бутона на 2 часа, ще ви покаже колко енергия е останала, като секундната стрелка прескача напред в различни интервали. Ако носите часовника често, този бутон вероятно не се използва, освен за забавление.

Заключение

Часовникът Seiko Prospex Kinetic GMT SUN019P1 е чудесно изпълнение с уникален и страхотен дизайн. Със своя типичен циферблат на часовник за водолази, той е предпочитан от всички любители и професионалисти. Може да закупите онлайн за 1339 лева в брой или на изплащане с TBI.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!