≡ Menu

6 вида течни горива, които се използват от превозните средства днес

Съвременните превозни средства използват различни течни горива, с някои от които може да не сте запознати подробно. Истина е, че голяма част от превозните средства работят на бензин. Съществуват технологии за изгаряне и на други горива, които да откликнат на транспортните ни нужди, но този процес има специфични предимства и недостатъци.

Бензин

Бензинът e най-използваното гориво при колите днес. Това специализирано, изкопаемо гориво е предназначено за четиритактови двигатели, като тези в обикновените автомобили. Бензинът осигурява бърз старт на колата, светкавично ускорение, лесно горене и тиха работа.
Въглеводородите, които се съдържат в него и тяхното преобразуване, при изгарянето им, във въглероден диоксид, допринася за замърсяването на околната среда, за появата на смог и е главен виновник за глобалното затопляне. Въпреки че, това е най-лесно достъпното течно гориво, то се счита за временен източник на гориво поради високите разходи, въздействието му върху околната среда и ограничените ресурси.

Дизел

Дизеловото гориво е широко разпространено при различни транспортни средства, като трактори, камиони с ремарке, автобуси, лодки и влакове. Това изкопаемо гориво е също така не възобновяемо, както бензина. Въпреки че, отделя по-малко въглероден оксид в околната среда, дизеловото гориво създава повече органични съединения и азотен оксид, които причиняват смог.
Дизеловите превозни средства имат по-дълъг живот, отколкото колите на бензин. Също така те имат 30 % по-добра горивна ефективност в сравнение с обикновените бензинови превозни средства.

Втечнен нефт

Втечненият нефт, по-известен като пропан е чиста горивна алтернатива на бензина, който се използва от различни превозни средства, но в ограничени количества. В Англия има хибридни коли, които са създадени да използват пропан. Втечненият нефт отделя по-малко токсини при своето изгаряне и не се превръща в смог, както бензина. Предимство на пропана е, че е по-евтин от бензина.

Компресиран природен газ

Бензина и дизеловите горива могат да бъдат преобразувани в компресиран природен газ или CNG. CNG е ясен, без мирис и некорозиращ газ, който може да се използва в течна или газообразна форма, за да стартира двигател.
Превозни средства оборудвани с CNG горивна система, може да очакваме да излъчат 80 % по-малко озонови емисии, отколкото при колите изгарящи бензин.

Етанол

Етанола е биогориво алтернатива на бензина, който е направен от конверсията на захар, тръстика, царевица, ечемик и други природни продукти. Етанолът става популярен като горивен източник, защото в повечето случаи е единственото течно гориво, което може да захрани бензинов двигател, без да е необходимо да се модифицира. Много модели коли могат да се задвижат на 100 % етанол, но въпреки това е по-разпространен като добавка. В някои страни са задължили употребата на етанол като добавка към бензина, за да се ограничи отделянето на вредни емисии в околната среда.

Биодизел

Той е дизелов заместител направен от захарно цвекло, рапица или палмово масло. Някои хора, правят това гориво чрез събиране на използвано олио от фритюрниците на ресторантите. Биодизелът изгаря много по-чист, отколкото стандартния бензин и произвежда далеч по-малко въглероден двуокис при неговата употреба. Въпреки това, продължителната употреба на това вещество, може да доведе до обезлесяване.

В бензиностанциите обаче ще откриете само част от тези течни горива, а именно най-разпространените са бензин, дизел, дизел с био компонент и втечнен газ.
Повече за предлаганите от Дизелор течни горива ще откриете в сайта ни за течни горива.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!