≡ Menu

AirAsia X без полети до Гетуик

Малайзиската самолетна компания AirAsia X е решила да премахне всякакви полети до лондонското летище Гетуик, поради решението на британското правителство да увеличи авиационната такса. Увеличението на данъка трябва да влезне в сила от 01.04.2012 г. и ще важи за всички входящи и изходящи полети в рамките на Обединеното кралство. Като друга причина за вземане на това решение азиатският гигант сочи и взетото от ЕС решение за въвеждане на такса парников ефект. То важи за всички авиокомпании, които оперират на територията на някоя от 27-те членки на съюза.

Решението на AirAsia X ще остави Лондон без директна връзка с Куала Лумпур и вече предизвика съжалителни коментари от страна на шефа на Гетуик. Според него, това ще се отрази негативно върху опериращите в рамките на Великобритания авиокомпании, тъй като през последните няколко години се отчита повишен интерес за покупка на самолетни билети до въпросната дестинация.

Малайзия наистина се радваше на множеството ентусиазирани британски туристи, които имаха шанса за първи път да се радват на удобно пътуване до екзотичната държава.

Решението идва също и като отрезвителен душ за намеренията на британския парламент да съсредоточава инвестициите си в идните години върху връзки с Азия и Близкия Изток.

Тепърва предстои по-сериозно изявление от Острова, както и коментар, какво смятат да правят за намиране на нов вариант за директна връзка с Малайзия. Мястото на AirAsia X със сигурност няма да остане незапълнено, но това ще отнеме време. А времето, с което представителите на Обединеното кралство разполагат, е до 31.03.2012 г., когато ще бъде последният полет до Лондон.

Азиатската компания е обещала пълно възвръщане на сумите за пътниците, които са закупили билети за дати след крайния срок.

Говорител на Гетуик обяви, че този случай ще накара британския парламент да преосмисли решението си за вдигане на пътническата авиационна такса, както и за икономическите последствия, до които то води. Защото те са демотивиращи не само за местните пътници, а и за сериозни чуждестранни инвеститори.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!