≡ Menu

Каква е разликата между зъбни импланти, коронки и фасети

Стоматологията има решение за вашите дентални проблеми. Голяма част от заболяванията се лекуват и контролират с адекватно лечение, нарушенията в естетиката и здравето на зъбите също могат да бъдат коригирани повече от успешно, така че пациентите не само да могат да се хранят и артикулират без затруднения и неудобство ,но и да водят активен социален живот и да се чувстват красиви и привлекателни.
В тази статия ще разясним каква е разликата между зъбни импланти, коронки и фасети.

Зъбни импланти – кога се препоръчват?

Зъбните импланти са съвременен и иновативен начин за корекция и заместване на липсващ зъб. След като се допитахме до професионалното мнение на д-р от зъболекарски кабинет разбрахме, че предимството при избор на корекция с импланти е, че не се налага изпиляване на съседните зъби и поставяне на мост, а се замества само липсващия зъб. Зъбните импланти са изработени от съвместима със зъбите и организма стоматологична керамика или цирконий, те имат изключително естетичен вид и позволяват на пациента да се храни спокойно и да има добро самочувствие, тъй като са изключително близки до естествения зъб и имат много добра поносимост от страна на организма. При лечение със зъбни импланти чрез малък винт, който имитира корен се прикрепя имплантно пънче, което е нещо като зъбна коронка. Предимството на зъбните импланти е в това, че с тяхното използване се запазва зъбната кост на мястото на липсващия зъб. Ако не се постави имплант, костта постепенно изчезва, защото не се натоварва.

Кога се налага да се постави коронка?

Коронката е вид протеза за зъба, която се поставя върху него. За целта той се изпилява като корена и основата на зъба се запазват. С металокерамична или циркониева коронка се коригират счупени или криви зъби. Коронките могат да бъдат изработени и от злато или неблагородни метали. Металокерамичните коронки най-успешно имитират естествените зъби и се използват най-често от стоматолозите, особено когато е необходима корекция на предни зъби.

Какво представляват фасетите?

Фасетите наподобяват тънки пластинки, изработени от фотополимер или стоматологична керамика. Целта е те да покрият външната страна на зъбите и да придадат по-естетичен вид на усмивката. Чрез фасети с дебелина около 0,5 мм се коригират разстояния между зъбите, оцветени или леко криви зъби, кариеси и други естетични несъвършенства на пациента. Преди поставянето на фасети отново се налага изпиляване на около 30 % от обема на зъбите.
Съществуват два вида фасети – директни и индиректи.

  1. Директни – работи се директно върху зъбите на пациента с втвърдена смола – фотополимер. Този вид фасети издържа около 5-8 г, при правилна поддръжка от страна на пациента. Недостатък е възможната промяна на цвета и загубване на блясъка на фасетите.
  2. Индиректни – при тези фасети първо се прави отпечатък от зъбите и по него се изработват порцеланови фасети от зъботехник. Предимството на индиректните фасети е че материалът не променя цвета си и може да се определи предварително най-подходящият цвят, който да се слива с естествените зъби на пациента.

При избор на подходящата за вас корекция е важно да изберете и опитен стоматолог, който да ви постави фасети, коронки или импланти, защото за тези дейности се изисква прецизност. Освен това контакта и доверието между пациент и стоматолог е нещо важно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!