≡ Menu

А вие как пиете кафето си?

Предпочитанията в сферата на кафето са различни за всеки човек. Някои хора смятат, че всяко кафе, по-дълго от късото традиционно еспресо, е светотатство. Други пък предпочитат да имат обилно количество от напитката и не се интересуват толкова от нейната концентрация.

Както и да го пием обаче, най-важното за хубавия вкус на кафето е неговото приготвяне. За жалост, това не е толкова просто, колкото звучи. Дори да си вземете най-добрата кафе машина на пазара, това не означава, че автоматично ще можете да си правите хубаво кафе. Същото важи и за самата суровина. Можете да си купите най-качествените кафе зърна, но ако не знаете как точно да ги приготвите, само ще си направите една незадоволителна чаша от горещата напитка.

Днес ще ви запознаем с няколко специални съвета от професионалисти, с чиято помощ ще можете да правите много по-вкусно кафе. Така не само сами ще се наслаждавате на напитката, но ще можете да изненадате и приятелите си с нещо, което вероятно никога не са опитвали. Да започваме!

Експериментирайте с разнообразие от кафе блендове

Повечето хора се придържат прекалено много към нещата, които са им вече познати. Така обаче никога няма да добиете представа от различните вкусове в света на кафето. Да, можете да имате любимото си еспресо или марка кафе, но това не означава, че не можете да експериментирате с нещо различно.

Предимството тук е, че така ще развиете вкусовите си рецептори да усещат нюансите в различните кафета и сами ще можете да започнете с експериментите на по-късен етап. Няма как обаче да създавате уникално кафе, ако не познавате суровините и различните видове от тази невероятна напитка.

Мислете в числа

Когато учите някоя нова рецепта, кое е първото нещо, на което обръщате внимание? Количеството на съставките! Не е ли изнервящо обаче, ако съставките никога не са точни. Когато пише „използвайте 2-3 яйца“ как да знаем колко? Или 1 чаша брашно – каква чаша?

Тези неточности са ужасни и при приготвянето на кафе, защото не можете да предвидите резултатите с всяка нова чаша. Ето защо професионалистите използват кухненски везни и притеглят винаги едно и също количество кафе. Така знаят, че това, което ще се получи, винаги ще има сходен вкус. Това им позволява да правят по-фини манипулации, за да достигнат до идеалното съотношение на кафе в различните блендове.

Кафето има нужда от специална грижа

Освен, че трябва да си купите хубаво кафе, не трябва да забравяте, че си има различни техники за екстракция на вкуса и аромата. Дори да използвате еспресо машина, тя най-вероятно не може да свърши перфектна работа, ако не подготвите самото кафе.

Най-доброто, което можете да направите, е да ползвате цели кафе зърна и да ги смелите точно преди приготвянето на кафето. След като ги поставите в цедката на кафе машината обаче, ги залейте леко с гореща вода. Защо да правите това вместо машината? Защото така водата пропива кафето в свободно състояние и позволява на намиращия се вътре въглероден диоксид да се освободи, преди да се приложи налягане върху кафето. Така се освобождава много по-силен вкус и аромат. А сега се опитайте сами да направите най-добрата чаша кафе, която сте пили!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!