≡ Menu

Практични съвети за вашето пътуване със самолет

Посещаването на нова страна може да бъде вълнуващо, но трябва и да сте подготвени за всичко. Все пак сте на чужда територия и е добре да я познавате, колкото се може по-добре. В тази статия ще споделим с вас няколко практични съвета за вашето пътуване със самолет.

Информирайте се

Направете справка за законите, обичаите и традициите на мястото, където отивате. Все пак трябва да се съобразите с тях и да не прекалявате с правомощията си на туристи.

Копия на паспорта

Хубаво е да имате няколко копия от паспорта си, тъй като така ще можете да реагирате адекватно, ако паспортът ви изчезне. Поне едно копие оставете при роднините си.

Шофиране

Ако възнамерявате да шофирате в страната, където отивате, то добре се запознайте с правилата за движение. На повечето места има доста солидни глоби за неспазването им.

Важни телефони

Намерете телефоните на посолствата на България, където и да отивате. Те ще ви помогнат, ако ви се наложи помощ. Също така, те ще са на линия, ако местните власти ви задържат за нещо.

Не носете скъпи неща

За да не станете обект на кражба е добре да не носите скъпи неща или много кредитни карти. Запишете си телефоните за блокиране на карти, в случай че ви ги откраднат.

Запознайте се с местните правила

Има места, където притежанието и консумацията на алкохол е забранена. Трябва да се запознаете предварително с правилата на страната, където отивате, за да не си навлечете неприятности.

Също така, наказанията за неспазване на закона могат да бъдат много по-строги, отколкото в България. Затова обменяйте пари само в легализирани бюра, купувайте произведения на изкуството и антики от магазините, предназначени за това.

Правила в хотелите

В хотелите трябва да пазите тишина и чистота. Не трябва да оставяте хранителни отпадъци, бутилки и други подобни неща. Обикновено настаняването става след 14 часа, а освобождаването на стаята до 12.

Ако сте използвали минибара, телефона или платена програма на телевизора, то трябва да заплатите тези неща при напускане на рецепцията.

Не можете да изнасяте храна извън ресторанта на хотела, ако се храните на блок маса. При никакъв случай дори на закуска, обяд или вечеря. Ресторантът може да ви глоби на място за подобно нарушение.

Проверете какво е електрическото захранване и какъв вид контакти се използват, за да не попаднете в неловка ситуация.

Преди да тръгнете

  • Не забравяйте паспорта си и визата.
  • Проверете отново самолетните билети.
  • Не оставяйте храна в хладилника.
  • Ако имате хотелски ваучери, не ги забравяйте и тях.
  • Шофьорската си книжка, при положение, че искате да шофирате там.
  • Ако имате домашен любимец, то помислете кой ще го гледа по време на пътуването ви или дали няма вариант да дойде с вас.

Някои вещи, които могат да ви бъдат от полза

  • Карти, пътеводители и навигация
  • Камера
  • Зарядно за телефон или лаптоп, ако го носите с вас
  • Лични документи
  • Шофьорска книжка
  • Удобни дрехи и обувки, раница. Тези не ща са ви от полза, ако възнамерявате да обикаляте и разглеждате различни места. При пътуванията със служебни цели обикновено не ви остава време за това, така че можете да си спестите тази част, ако пътуването ви е такова.
  • На пътувания, не зависимо с каква цел са, те трябва да бъдете подготвени за всеки случаи. Носете в себе си лекарства или термометър. Те ще ви бъдат под ръка при симптоми на настинка и грип.

С тези съвети ще имате ориентировъчна представа какво да правите и какво да не правите, особено ако това ви е първото пътуване със самолет. Също така, ориентировъчно ще знаете и какво да си вземете, тъй като винаги нещо може да ви потрябва, но много често ние пренебрегваме доста неща като ги смятаме за маловажни.

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!