≡ Menu

Какво трябва да видим на Крит

Крит е един вълшебен остров, който всеки любител на Гърция трябва да посети. Може да се каже, че той е люлката на европейската цивилизация. От там води началото си минойската цивилизация. Действието се развива през около 2700 пр. Н. Е. Минойците били доста напредничави и използвали пари (не е сигурно дали трябва да сме им благодарни за това или да им се сърдим), сечели монети, имали флот, търгували, като цяло процъфтяващ народ. Уви на съседния остров Санторини изригнал вулкан, който бил последван от разрушително цунами, което изтрило от лицето на земята напълно този народ.

От Крит тръгват и всички легенди за Зевс- счита се, че планината Ида е неговото рождено място, където го отгледала козата Амалтея и горските нимфи (определено е бил за завиждане). Пак на Крит е бил и според легендата Минотавъра, затворен в лабиринта под двореца в Кносос (намира се на 5 км от днешната столица на Крит- Хераклион).

Самият остров е на около 1200 км от нашата мила родина, но тук идва добрата новина. Вече всяка година има традиционни чартърни почивки на Крит от нас. Тоест хващате самолетчето и сте директно там за има- няма час (което е малко странно предвид, че редовните полети до нашата Варна са около 45-50 минути, а тя е няма и 500 км).

Освен, че пристигайки там ще се потопите в приказен свят на легенди и история, все пак бидейки на почивка не можете да пренебрегнете едно от основните предимства на острова- невероятните, божествени плажове. А на Крит ги има в изобилие. Един от най-известните плажове е Елафониси- намира се на 72 км от бившата столица на острова- Ханя. Той е интересен с това, че в морето до него има малки островчета и е пълно с подводни растения. И тук вече идва нашата кулминация- лагуната Балос. Ако някога сте сънували бял пясък, който дори има леко розов оттенък, заради натрошените ръковинки, който се мие от кристалните синьо- зелени вълни на морето, то явно сте сънували точно перлата на Крит.

Крит е едно изумително място, което не трябва да пропускате!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!