≡ Menu

Как да организираме по-добре деня си?

В проучване на почистваща фирма в София стана ясно, че средностатистическата домакиня в България прекарва най-голяма част от свободното си време в грижа за чистотата на дома, готвене и грижа за децата.

Факт е, че времето на една жена никога не е достатъчно и сякаш все по-често отлагаме заниманията, които ни харесват и карат да се чувстваме щастливи.
Вътрешното ни усещане е, че не бива да пренебрегваме почивката и удоволствието си, за сметка на домашните задължения и грижата за децата, но сме толкова притиснати от десетки задачи, че не знаем с какво първо да се захванем.
В крайна сметка, тичаме от едно място до друго в бясна надпревара с времето и в края на деня се чувстваме меко казано изморени.
Ето няколко практични съвета, които могат да ви помогнат да организирате по-добре деня си и да спечелите време само за себе си.

Съставете си график

Ако графиците са ви до болка познати, вероятно ще кажете, че това да се пише график е досадно и ненужно, при положение, че не винаги се спазва, но графикът нагледно и ясно показва какво трябва да се свърши за деня и какви са домашните задължения на всеки член от семейството.

  • Нека в списъка със задачи на първо място са важните и неотложни дейности, а тези, които не са толкова спешни да бъдат оставени за накрая
  • Ако задачите се окажат прекалено много, можете да ги преразпределите като планирате дейностите си за цялата седмица.
  • Потърсете допълнителна помощ. Това важи в най-голяма степен за почистването на дома, защото е всеизвестно, че тази дейност отнема по-голямата част от времето на една домакиня. Има надеждни фирми за професионално почистване, които могат да ви помогнат с тази трудоемка работа и да свършат всичко, свързано с почистването качествено и за кратък период от време.

Спазвайте графика

Колкото и да е трудна тази задача, винаги можете да предвидите и едно приятно занимание в края на графика, и да се възнаградите с него. Така ще имате стимул и желание да свършите по-скоро с предвидените задължения, за да се насладите на любимата си книга, да се разходите в парка или да пиете кафе с приятелка.

Поддържайте реда и чистотата у дома ежедневно

Ясно е, че не може да се очаква в апартамент, в който има деца и домашни любимци да цари пълен ред и да е подредено и чисто като в аптека. От друга страна, не е възможно постоянно да се тича след кучето или гостите с мокри кърпички и прахосмукачка.
Тайната на реда у дома е да не оставяте днешната работа за утре, особено когато става въпрос за подреждане, миене на съдове, приготвяне на дрехите за следващия ден.
Елементарните дейности като тази да се измият съдовете след вечеря, вместо да стоят цяла нощ в мивката или съдомиялната машина, не отнемат много време и ще ви дадат възможност да сте по-свободни на следващата сутрин.
Нека не забравяме, че времето е нещо много ценно и не бива да го пилеем. С редовното отлагане на задачите, рискуваме да се затрупаме с домашна работа и в крайна сметка да останем с чувството, че тя няма край.
За да не „погубим“ уикенда си в чистене и подреждане, можем да разчитаме на първо място на това да поддържаме дома си такъв, какъвто искаме да бъде, и на второ място на фирма за почистване.
Професионалистите в тази дейност притежават всички необходими препарати и машини, за да почистят дома ви по най-добрия начин, а докато се занимават с това, вие можете да правите всичко останало, което сте планирали.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!