≡ Menu

Агресия и инциденти на борда на самолетите

Качвайки се на борда на самолет, всеки човек трябва да знае, че съществуват определни правила – писани правила за сигурност и неписани правила на поведение. С правилата за сигурност ни запознават още в началото на всеки полет, но за съжаление останалите правила са въпрос на възпитание, култура и съобразяване със останалите.

Преди години полетите са протичали далеч по-спокойно, дали заради това че пътуването със самолет става все по-масово или защото стреса и напрежението в днешно време си казват своето, но проблемите на борда на самолетите не са никак редки. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) е отчела над 12 пъти повече инциденти за последните четири години.

Масово пътниците пренебрегват правилата за сигурност и отказват да си сложат коланите, да вдигнат седалките си, да приберат таблите или да седнат на местата си. С тях обикновено персоналът на борда се опитва да се справи чрез диалог, убеждение и мноооого търпение. След тоталната забрана, пушенето си остава основен проблем, особено при дългите трансатлантически полети.

Друга група пасажери има също доста подгласници. Те са перманентно кисели, с твърде високи изисквания и очаквания, тормозят останалите пътници и екипажа с повишаване на тон, капризнечене и безмислени скандали.

По-сериозно положението става обаче, когато скандалите прераснат във физическа агресия и насилие. За да бъдат озъптени такива пасажери, някои авиокомпании разполагат с белезници и дори електрошокове, а след атентата на 11 септември в САЩ започнаха да летят и цивилни полицаи надзиратели. За да бъдат подведени под отговорност нарушителите обаче, компаниите трябва да са запознати със съответното законодателство и да знаят как да го приложат, което на практика е почти невъзможно. И така по-често нарушителите остават безнаказани.

Основно до тежките инциденти се стига поради прекаляване с алкохола на борда, а някой пътници още със самото качване са „добре почерпени“, вследствие на което се стига до разправии, закани и заплахи, а има и не малко случаи на сбивания. IATA обмисля ограничаване и дори забрана на пиенето на борда на самолетите, след поредния случай на опит да се отвори врата по време на полет! Понякога се налага междинно кацане, за да бъде свален буйстващия пътник и осигурен комфорта на останалите.

Авиокомпаниите имат право да съдят нарушителите за отклоненията на полетите и нарушенията на графиците за да се покрият разходите и загубите им за хиляди долари, но процеса е дълъг и скъп.

Има пътници, които не минават границата на агресивността, но всячески се стараят да направят пътуването на останалите крайно неприятно, като правят невъзпитани и дразнещи неща. Като например: събуване на обувките и чорапите; блъскане по предната седалка; говорене на висок глас; нервно тропане с крака и щракане с пръсти; подсмърчане и подкашляне; играене на игри без намален звук; ревящи деца; бутане да слязат първи; рязане на нокти и много, много други.

Именно заради всичко това от IATA предлагат да бъдат приети общи въздушни международни закони важащи за всички пътници, независимо от националността им. А дотогава екипажите ще продължават да си играят на нерви и да се правят на психолози и полицаи.

Ако някога станете свидетели (не дай си боже!) или попаднете в подобна ситуация докато пътувате към своята дългоочаквана почивка, можете да разчитате, че веднага щом кацнете вашата кола под наем от фирма Tим Ауто Рент ще ви очаква на летището, заредена на full с гориво и изцяло на ваше разположение за бягство някъде далеч от всякакъв стрес и проблеми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!