≡ Menu

Богове и Богини

За да получат здраве, благоденствие, късмет и богатство, хората изпращат молитви от църкви, катедрали, храмове и джамии към своите богове, които са установили почти тотален патриархален култ към мъжкото проявление на божествената сила. Ето защо индийският празник Дивали (Дипвали), който може да се сравни с християнската Коледа, е едно приятно изключение.

Името му е със санскритски произход – Deepavali и е съставно от Deepa – светлина и Avali – ред/редица ,т.е. – редица от светлини. Този ”фестивал на светлината” е един от най-важните религиозни празници за хиндусите, които го празнуват цели 5 дни в края на октомври или средата на ноември в зависимост от лунния календар.

Всеки, който има възможност, трябва поне веднъж да посети Индия по това време и да надзърне в дълбините на едно различно светоусещане, което поставя духовното начало над материалното. След като вземе самолетни билети и се качи на борда на Aeroflot или някоя от обслужващите региона авиокомпании, човек трябва да забрави всички делнични мисли и да се подготви за срещата със ”Светлината”.

По време на Празника домовете се украсяват с много свещи и кръгли лампи и фенери, които осветяват пътят към дома, а прозорците остават отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богинята на здравето и благоденствието в индийската митология.

Два дни преди събитието, всяко индийско семейство купува нещо за дома, защото Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според традицията подобна придобивка носи късмет на дома и обитателите му. Като фен на илюминациите, не мога да не отбележа, че фойерверките са основният елемент на празника. Те са една от най-пищните и дълготрайни феерии, защото продължават и петте дни, като потвърждение за победата на светлината над мрака. Хиляди хора по улиците и площадите пеят мантри за богинята на късмета, плодородието и благополучието. Почита се и нейния спътник Ганеша (богът слон) на който се предлагат мляко и сладкиши.

Едно изживяване, което оставя трайни следи в душата!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!