≡ Menu

Венеция – един малък рай

Само този, който не е посещавал Венеция не е оставал поразен от нейното очарование, пленен от нейната магия и вдъхновен от романтиката, която се носи из въздуха. Целият град представлява един архитектурен шедьовър, където част от своя талант са оставили едни от най-великите строители и архитекти на всички времена.

Тъй като Венеция се разполага върху повече от над 100 малки островчета са изградени множество канали по които става предвижването до различните части на града посредством лодки и гондоли и по няколкото стотици мостове над реката пеша. Тук никъде няма да видите автомобили или обществен транспорт, което прави още по-чаровен пристанищния град.

Едни от основните атракции, които Венеция предлага са прекарването на незабравимо водно пътешествие по реката и изградените канали и особено по Канале Гранде, като по този начин можете още по-добре да разгледате нейните красоти. Сред най-главните и посещавани места тук са площадът „Сан Марко”, който е истинска туристическа находка. Той е заобиколен от забележителната и невероятно красива катедрала „Сан Марко”, изградена през 11 век и готическия Дворец на дожите, който в миналото е бил седалище на дожите, а днес в него се помещава Музеят на изобразителното изкуство. Старият каменен мост Понте Риалто е издигнат в началото на 16 век и е разположен в централната част на града. Преди време само по него хората са можели да минат пеша над Канале Гранде.

Мостът на въздишките е друга прочута забележителност тук, която свързва сградите на затвора и Дворецът на дожите. Преди да бъдат затворени в килии осъдените престъпници минавали именно по него. Той имал два малки прозореца, откъдето се откривала прекрасна гледка към някои от прелестите на Венеция. Затворниците поглеждали жално през тях и се радвали на това, което виждат, тъй като знаели, че може би няма да има следващ път. Въздишали тежко и продължавали да вървят с наведена глава към злощастната участ, която ги очаквала. Оттук идва и наименованието му дадено му от Лорд Байрон през 19 век – от хилядите въздишки на затворниците, които поглеждали навън с погубени надежди и разбити мечти и знаейки, че няма връщане назад.

Как да стигнем бързо и евтино до Венеция?

Най-евтино се лети от София до Венеция с нискотарифната авиокомпания wizz air. Цените на самолетни билети до Венеция при ранна резервация може да струват около 80 лева в двете посоки.

Когато резервираме самолетни билети до Венеция, трябва да съобразим, че летището до където лети Wizz air се намира в Тревизо на 40 минути от самата Венеция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!