≡ Menu

Дефицит на предлагани апартаменти и квартири във Варна

Според управител на агенция за недвижими имоти във Варна, най-масовите жилища които се търсят за последните няколко години са – двустайните апартаменти. Причината е, че средно статистическото българско семейство се състои обикновено от четири члена, а по този показател най-подходящ в случая би бил двустаен апартамент, което води и до неговото най-голямо търсене.

Масово е и търсенето на едностайни апартаменти, които редовно се дават като квартири във Варна, най-вече на студенти, или хора дошли да работят в града. Тези два фактора най-вероятно ще доведат до дефицит на едностайни и двустайни апартаменти във Варна.

Предвид кризата, се наблюдава дефицит на ново строителство в града, което също се взема като фактор за очаквания дефицит. Надеждата е, че въпреки кризата, повечето строителни фирми продължават със строежите, което би довело до увеличаването на предлаганите жилища.

До какви цени ще доведе този евентуален дефицит не се знае, но увеличението на цените не изглежда никак невъзможно.

Наблюдава се и спад на предлаганите нощувки, както в хотели, така и в частни квартири, най-вече за чужденци през лятото. БТА ни информира, че приходите от нощувки във морската ни столица, за първото тримесечие са на стойност близо 4,5 млн. лв.

Около 90% от приходите са реализирани в хотели, а останалите 10% от частни фирми, предлагащи нощувки в квартири. Спадът е с приблизително 35% спрямо 2009 г. Това се дължи най-вече на спада на български туристи. Чуждестранните туристи обаче, са се увеличили с около 7% за същият период. Най-много приходи от нощувки са реализирани от руски туристи, като броят им е нараснал 3 пъти в сравнение с миналата година. Веднага след тях се нареждат туристи от съседна Румъния, Германия, Турция, Великобритания, Израел, Испания и Гърция и др.

Очакваме да се обявят и резултатите за следващото тримесечие, в което се очаква значително по-висок ръст на чуждестранни туристи и съответно на приходи, предвид началото на летния сезон по българското черноморие.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!