≡ Menu

Диета за възрастни хора

Най-добра диета за по-възрастните хора не е точно определена. Въпреки това, по-възрастните хора могат да се възползват от промяна в някои аспекти на хранителния си режим, въз основа на начина, по който тялото се променя с възрастта. Не са необходими промени за някои хранителни вещества като въглехидратите и мазнините. Ето няколко основни хранителни вещества, които е добре да се включат във всяка диета за възрастни.

Калории: Хората на възраст, са по-малко активни и използват по-малко енергия, което ги прави по-податливи на качване на тегло. Ако се опитат да консумират по-малко калории в диетата си, за да се избегне увеличаване на теглото, те няма да могат да получават всички необходими хранителни вещества, особено витамини и минерали. Ако възрастните хора останат физически активни, техните нужди от калории в диети, не могат да се променят.

Протеини: С възрастта, хората са склонни да губят мускули. Ако възрастните хора не консумират достатъчно протеини в своята диета, те могат да загубят още повече мускули. За възрастните хора, които имат хранителни проблеми (например, поради затруднено преглъщане или стоматологични заболявания), протеините могат да бъдат приемани чрез храни, които са по-лесни за дъвчене от месо, като например риба, млечни продукти, яйца, фъстъчено масло, боб, соеви продукти.

Фибри: Приемането на достатъчно фибри в диетите може да спомогне за преодоляване на забавянето на храносмилателния тракт, което се случва с напредване на възрастта. Възрастните хора трябва да се включват в диетата си 8-12 порции богати на фибри дневно. Набавянето на фибри от храни е най-добро, но има и добавки, в които те се съдържат.

Витамини и минерали: Възрастните хора се нуждаят от допълнително количество специфични витамини и минерали в своята диета, в допълнение към мултивитамините (например: калций, витамин D и витамин В12). Осигуряването на достатъчно калций и витамин D от диетата е трудно. Тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здрави кости, което е особено важно за възрастните хора.

Вода: Като хора в напреднала възраст, те са по-склонни да се дехидратират, защото способността им да усещат жажда намалява. По този начин, по-възрастните хора трябва да включат в диетата си осезаемо количество течности, а не да чакат да ожаднеят.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!