≡ Menu

Защо и за какво служи прагът на вратата?

Най-често прагът се поставя, за да увеличи шумо и топлоизолацията в стаята. Той се монтира и в бани, за да се избегне навлизането на вода в помещенията. Вратата с фиксиран праг вече е отживелица от миналото. На първо място, тези прагове са изработени от дърво или MDF и имат редица недостатъци:

– те значително се подават над нивото на пода – това е препятствие, което ще преминавате по няколко пъти на ден, минавайки през вашите врати, като не забравяте да повдигнете краката;
– фиксираните прагове са потенциално опасно място за падане, особено за малки деца и възрастни хора. А за инвалидната количка, те обикновено са непреодолимо препятствие;
– износват се бързо, появяват се драскотини по тях, а за да се замени прага, трябва да се отстрани вратата, да се разглоби касата, да се монтира новия праг, да се сглоби касата и отново да се постави вратата.

Автоматично понижаващ се праг на вратата (“умен праг”) – това е ново направление при интериорни врати. Конструктивното решение позволява да вградите прага в пода и напълно да го скриете.

Този механизъм е прост и уникален: когато вратата се затваря леко, прагът автоматично се понижава, като скрива разликата между пода и крилото, а когато отворите, безшумно се издига. “Умният праг” е предназначен за всички, които изпитват неудобство при наличност на стандартен праг.
Сред основните предимства на “умният праг” са:

– осигурява звуко и топлоизолация;
– заравнява автоматично при наклон или неравен под;
– позволява ви да се движите свободно. Това е особено важно за евакуационни пътища, съоръжения, които използват колички, носилки, инвалидни колички и т.н;
– при затворено положение на вратата гарантира изолиране на миризми, дим и светлина;
– удобен и безопасен е.

Прагът е задължителен за всяка врата, защото с негова помощ се гарантира премахване запушване на пространството между крилото и пода. Дали ще бъде „умен” или стандартен, зависи от вас. Какъвто и да изберете, добре е да имате прагове на вратите си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!