≡ Menu

Какво е Linkbait (Линкбейт) и как да се възползваме от него?

Linkbait е съдържанието на сайта ти, тоест контента вътре в него, който други хора биха линкнали по собствено желание, не защото ти си ги молил. По-късно в статията ще говорим точно за „байт” статиите и как да ги използвате.

Линкбайт статии можем да видим навсякъде – някои са провокативни, други са арогантни, трети са интересни и т.н. и т.н.. Най-вече линкбайта помага за по-добър линкбилдинг, защото получавате линкове от различни сайтове, без дори да сте ги молили за линк. Също така и посетители, освен линковете разбира се.

Линкбайта мога да го нарека по-точно като метод, а не като „съдържанието на сайта ви”, защото наистина се иска малко хитрост, ако трябва да захапете добре някоя статия. Линкбайт кампаниите мога да ги класифицирам на няколко вида:

  • Интересни
  • Арогантни
  • Критични
  • Любознателни
  • Нападателни

Интересни. Първият вид това са интересните статии, които могат да захапят. При тях най-важно е интересното съдържание, което може да накара някой да линкне към сайта ви. Мисля, че няма какво да говорим за този тип байт.

Арогантният байт е доста често използван в блогосферата. Взима се някой известен блогер, например и се пише статия от типа „ Тошо е много тъп ве!” – това определено е байт, който мога да класифицирам и в „нападателен” вид, но остава и в „арогантни” за мен. Когато байтвате по такъв начин, хубаво е да можете да сприйднете статията хубаво, за да я видят максимално хора, особено почитателите на човека, който „хапете” в статията ви. Така със сигурност ще имате хем повече посещения, хем тук- там някой линк ще пуснат да ви обсъждат и хейтват някъде – няма нищо лошо в това.

Критични – Това са статии, които най-често се използват в афилейт маркетинга и продуктите, също и в някои интернет магазини. Идеята е да вземете продукт и да напишете ревю за него, или пък „ еди коя си услуга е SCAM” – метода работи СУПЕР УСПЕШНО в афилейт маркетинга, особено ако сте добър SEO оптимизатор и успеете да изкарате статията ви на топ позиции по кл. Думи: „ продукта review” или „ продукта SCAM”. Голям процент от хората, които купуват нещо в Интернет, първо пишат в Google за ревю или гледат да не е scam, защо да не напишете една статия и да „откраднете” клиента като поръча от вашия линк под статията?

Любознателни – Тук спадат всички статии под „интересни”, но аз слагам в тази категория статии от типа – КАК ДА (how to) – те са най-добрите статии за линкбайт кампания, защото са таргетирани много добре и се обяснява точно и ясно всичко в тях.

Нападателни – Това са статии от арогантен тип, където се напада някоя компания или продукт или човек. Интересен пример затова беше човек, който си направи добър линкбайт като байтваше постоянно Иво Инджев със статии и ги пускаше в Свежо. И понеже Иво Инджев е ХИПЕР АКТИВЕН в Свежо и много потребители са свикнали да му четат глупостите – когато видят статията наименувана : Иво Инджев е ИДИОТ! и още 10 подобни, интереса им е доста голям и се получава добра кампания, която обира доста посетители, не само линкове. Виждате човекът как е действал – байтва статията и я пуска точно там, където е аудиторията на Иво Инджев. С подобна схема могат да се изкарат много пари ако говорим за EN сайтове + добра ниша + афилейт маркетинг. Помислете си върху това.

Наскоро имах един клиент, който искаше много странно нещо – типично „хапене”. Името на фирмата няма как да спомена, само ще кажа че са нови в сферата, където оперират. Та въпросната фирма искаше от мен да намеря човек да напише около 50-тина статии, където се оплюват конкурентите и се хвалят те самите и с тези статии да направя БЛОГ или ФОРУМ с ОПЛАКВАНИЯ, където да публикувам статиите и да се погрижа да излизат на топ позиции по дадени кл. думи. Ето това е типичен линкбайт + маркетингов трик.

Тук ще ви дам и хубав метод. Отивате в Clink Bank и намирате някой продукт – намерете такъв, който има хубав landing page и го прегледайте, после отидете в google и напишете името на продукта + review и вижте конкуренцията. Едва ли ще има много конкуренция, затова отидете в squidoo.com и направете един ленс с URL – squidoo.com/името на продукта-review/ Напишете няколко статии – сложете модули, защото за squidoo е важно поне 4-5 да има и направете youtube клипче, което линква към squidoo. Отделно в squidoo сложете линк към продукта в ревюто му.

След като сте готови с on page на squidoo ленса – напишете още 5-6 статии (може и прост rewrite, само че гледайте да няма дубликейт контент) и ги публикувайте в 5 article директории. Добавете squidoo в 10 социални мрежи + една кампания в microworkers на стойност 12$ по 0.60$ на линк искайте – само в PR3 + страници. Цялата тази работа колко време отнема? – Ако се занимавате по 2-3 часа на ден – 2-3 дни са ви достатъчни за да направите всичко, което описах, след това очаквате печалби.

Предлагаме и професионални услуги по SEO оптимизация, чрез които можем да сме ви полезни с Linkbait и други кампании.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!