≡ Menu

Как да почистваме меката мебел за да удължим живота и?

Във всеки дом или офис има мека мебел, с времето обаче дамаските се зацапват от експлоатация или от не добра поддръжка. Закупуването на хубав диван не е достатъчно за добрата визия в помещенията и комфорта на обитателите му, трябва да се полагат периодични грижи за почистването и поддръжката на дивана в добър вид.

Това може да стане по няколко начина…

Като се ангажирате Вие като домакин или като ангажирате фирма за пране на мека мебел която периодично да почиства дивана качествено.

В първият случай Вие може да полагате грижи за почистването на меката мебел като периодично я прахосмучете. Използвайте хубави прахосмукачки с надеждни филтри, колкото повече филтри има прахосмукачката и колкото по-мощна е толкова по-добре за вашата мека мебел и въздуха в помещението в което се намира. Прахосмученето на дамаските от прах трябва да става минимум веднъж месечно, силно препоръчително е да го правите веднъж седмично, дори дивана да ви се струва чист!

Ако се образува петно по дамаската на дивана, не изпадайте в паника! Бързо намерете колко може повече кърпи или хартии с високи попивателни свойства. Наложете ги на дивана върху мястото където е петното, натискайте колкото можете и сменяйте попилите течността кърпи и хартии с нови и сухи. Вземете водосмукачка, ако нямате такава може и прахосмукачка, изсмучете повърхността на дамаската там където е петното, не натискайте! Не се препоръчва изсмукването на повече от 20-30 мл., течности с прахосмукачка, тя е за сухо почистване!

Това са елементарни грижи които всеки домакин може да положи за добрия вид на дивана си, но не и професионални.

В случай, че може да си го позволите, оставете поддръжката на меките мебели на специализирана фирма за почистване, това е вариант при който с по-малко усилия ще постигнете по-добри резултати. Този вариант за почистване на диваните е по-скъп, но и по-практичен, много фирми за почистване на мека мебел разполагат с професионални машини и препарати за пране на тапицерии, за това удобство разбира се трябва да се бръкнете в джоба.

Има и трети вариант при който може да изперете дивана си почти като професионалист с по-нисък бюджет от този за наемането на фирма за почистване на мека мебел.

Машина за пране на тапицерии под наем, този вариант отново опира до това човек да се бръкне за да почисти меката мебел. Аз лично не го препоръчвам защото въпреки инструктажа които ще ви направят от фирмата която отдава машини под наем, това не ви прави професионалист и всичко може да се обърка.

В обобщение можем да кажем, че от трите варианта, този с машината под наем е възможно най-непредвидимият, първият вариант е безплатен, но непрофесионален, а третият много добър, но срещу заплащане на фирма.

Аз ви предлагам първо да оцените дивана/меките мебели в дома/офиса си и чак тогава да избирате какво почистване и какви грижи да се полагат за дамаските, иначе варианти много…

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!