≡ Menu

Как да разберете дали е време да замените стария климатик

Много хора са се научили, че мога да удължат живота на старата техника и уреди само с редовна грижа и профилактика. Така стоят нещата и с климатика. Проблемът обаче идва, когато AC единицата не е занемарена с годините, в случай, че е така това може да струва много по-скъпо от покупката на нов климатик.

Съществуват няколко начина да узнаете кога точно е най-доброто време да имате нов климатик дайкин. Преди да вземете това решение, сами си дайте отговори на някои въпроси:

На колко години е вашия климатик – специалистите препоръчват системи дайкин втора ръка климатик, които не са повече от 10-годишна възраст. За климатици на повече години от тази възраст ще започнете да губите повече енергийна ефективност, а това безспорно означава, че е време за подмяна.

Колко често системата се нуждае от поправка – ако климатикът се чупи често през лятото и се нуждае от месец или два за ремонт, то шансовете са добри за пълна замяна.

Дали устройството поддържа къщата при равномерна температура – при затруднения в поддържане на температурата на нивото, което ви харесва, това е добър знак, че губите много пари по неефективна или претоварена система.

Дали климатикът е прекалено силен – ако забележите, че работи по-силно от нормалното, това обикновено означава, че системата е твърде пресилена или се опитва да се справи с вашите нужди за охлаждане. Шумът е добър показател за натоварването й.

Покачили ли са се сметките за ток. Често това е най-добрия измерител за неефективната работа на климатика. В случай, че тази предпоставка е на лице, то добре е първо да направите профилактика. Ако и след почистване на външното и вътрешно тяло на климатика, той продължава да работи, черпейки големи количества електричество, значи е време ад го замените с по-нов.

Лятото духа топло, а зимата студено – колкото и странно да звучи, това е честа проява у повредения климатик. Този показател може да говори за две неща – нужда от профилактика или цялостна подмяна на климатичната система.

Отделя ли неприятна миризма климатика – лошият мирис, които изпуска във въздуха със студената струя е добър показател, че филтрите са за подмяна. Понякога и само измиването им със специален препарат е достатъчно, но в други случаи се налага цялостно заменяне. Ако и това не помогне потърсете специалист. Ако такъв ви посъветва, че се налага пълна замяна, то изберете от втора ръка климатик.

След като сте си задали по-горните въпроси и имате не колебаещи се отговори за тях, то значи имате и добра представа за състоянието на настоящия климатик. Също така, ако един ремонт ви струва повече от половината от цената на системата, то със сигурност трябва да го замените.

Съществуват няколко различни възможности за избор в зависимост от това какъв тип климатик имате към момента в дома и от какво по-различно се нуждаете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!