≡ Menu

Как да съхраним енергията на нашите лаптоп батерии?

Когато ви предстои дълго пътуване, а имате работа с вашият лаптоп и само една батерия е нужно да знаете няколко неща за да можете да се вместите във времето преди изключването на преносимия компютър.

Намалете яркостта на екрана

Най-големите консуматори на енергия при лаптопите са техните екрани и твърди дискове. Можете да намалите яркостта на монитора до ниво, при което все пак можете да виждате без да натоварвате очите си, а това ще ви спести много от заряда на вашите лаптоп батерии. Намаляването на яркостта става най-бързо като задържите функционалният бутон „Fn“ и натискате F5.

Изключете екрана

Ако намаляването на яркостта е добра идея за спестяване на енергия, то изключването на екрана е още по-добра. Можете да го направите от настройките на Контролния панел и Power Options.

Избор на енергийна схема

Ако сте с Windows, тогава разполагате с 2 възможности: режим „Забавление“ и режим „Пестене“. Те автоматично променят всички настройки на лаптопа. Режим „Пестене“ логично е препоръчителен при дълги пътувания. При тези режими можете да настроите времето на изчакване и заспиване на компютъра.

Създайте свой собствен профил

Освен двата режима за структуриране на енергийното използване, всеки потребител може да си създаде и свой собствен. Лично аз съм си направил такава, а ето моите настройки за дълги пътувания: Намален почти до минимум екран, време на затъмняване на екрана 2 минути, изключване на дисплея 3 минути и заспиване на компютъра след 5 минути. След като зададете тези параметри избирате „запамети като“ и кръщавате профила както вие искате (при мен е „Дълго пътуване“) и след това избирате ОК.

Изключете Wireless връзката си

Така ще си спестите доста от енергията на вашата лаптоп батерия. Включвайте безжичната връзка само когато имате нужда от нея и след това веднага я изключвайте. Можете да направите това от отново от Контролният панел и там изберете Интернет връзка. След това избирате Мрежов адаптер и избирате опцията Забрани.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!