≡ Menu

Кои са предимствата и недостатъците на вакуумните слънчеви колектори?

По-запознатите от вас сигурно знаят, че така популярните напоследък слънчеви колектори се разделят основна на плоски и кръгли. Разликата между двата вида е голяма. Плоските колектори са направени от черни плоски панели, които могат да се монтират директно върху покрива без никакви стойки. Особеното при кръглите колектори е, че са съставени от специални вакуумни тръби. Те са специални двуслойни с вакуум между тях и специално тъмно покриете, което привлича, абсорбира и трансформира слънчевите лъчи в топлинна енергия. Много по-ефективни са от плоските, особено за региони с по-умерен и дори студен климат. За разлика от плоските колектори, кръглите се нуждаят от специална стойка, на която да бъдат монтирани.

Предимства и недостатъци на вакуумните слънчеви колектори:

Тук са изброени предимствата на двата най-високо ефективни и продавани колектори с термосифон и колектори с „Heat Pipe“ технология.

  • Те са единствените модели слънчеви колектори, които могат да доставят топла вода в районите, които не са особено слънчеви през зимата.
  • Загубите на топлина в атмосферата от вътрешността на тръбите са много ниски, защото вакуума е отличен топлоизолатор. Всъщност, външния слой на тръбите са хладни и могат да бъдат докоснати, въпреки че вътрешния слой е изключително горещ.
  • Най-ефикасни са, защото благодарение на кръглите си тръби, те могат да погълнат повече слънчеви лъчи през деня независимо къде се намира слънцето.
  • Ако една или две тръби са се счупили по една или друга причина, това няма да попречи на отличната им работа. Трябва само да ги затапите и когато имате възможност да ги замените.
  • Винаги е възможно да се добавят допълнителни тръби и панели, ако семейството ви се нуждае от повече топлинна енергия.
  • Издръжливи са при ниски температури.

Недостатъци

Единствения недостатък, които може да се отбележи за тези вакуумни слънчеви колектори са високите им цени (средно цената им варира между 600-1100 лева). Но погледнете на това като на една инвестиция, която за в бъдеще ще се възвърне неколкократно, особено като имате предвид, че можете спокойно да ги ползвате в близките 20 години.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!