≡ Menu

Могат ли парите да ви купят щастие?

Ако има нещо универсално, като причина за това всички да търсят работа и ходят на работа, това е финансовата нужда. По-голямата част от хората, работят защото трябва да си изкарваме прехраната, да осигурим някакво спокойствие или поне да се покриват нуждите на едно семейство или на човек според статута. За човешка нерадост, всъщност, тези които работят това което обичат и се наслаждават на работата си са много малко и се приемат за късметлии.

Но съществува и един стремеж, който огромна част от света преследват за да печелят пари. Например, докато се разхождате из социалните мрежи постоянно ви изкачат реклами или снимки на по-заможни ваши познати, от различни почивки и пътувания в чужбина или страхотни дестинации. Те не са представени като символи на богатството, а по-скоро като илюстрации на хората, които „живеят най-добрия си живот“. Те са представени като начин да бъдат щастливи.

Всичко това е във редовния въпрос: погнат ли парите – и като допълнение, да работят – да ви купят щастие?

Това е един от проблемите, разгледани в неотдавнашния доклад за смисъла на работата, който изследва какво означава работата за хората в глобален мащаб.

Заплатата е във върха на класациите.
Направени са редица изследвания във служители на големи компании на пълен работен ден да класират най-важните фактори в работата си. Може би не е изненадващо, че заплатата излезе отгоре, като 57% от анкетираните я посочват като най-важния аспект на своята работа, преди работата им да има целева структура или да получат повишение.

Колко удовлетворение обаче получават хората от парите, които печелят на работа, е по-сложна концепция, която трябва да се определи. Но обикновено не са доволни.

Стив Джобс веднъж каза: „Вашата работа ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете истински доволни е да вършите това, което смятате, че обичате да правите и смятате за страхотна работа. И единственият начин да работите добре е да обичате това, което правите. ”

Нашенците, биха си казали „лесно да се каже за милиардер“. За работниците с по-скромни заплати тяхното ниво на възнаграждение ще определи какво могат да направят с неработното си време. Ако това е моментът, в който те получават най-много щастие, заплатата им по този начин има решаващо значение за тяхното щастие. За съжаление това е грешна психология, която с напредването на технологиите сами се вгражда в нас и често погубва ценностите ни, но това е друга тема.

Големият брой хора в нашето изследване, посочвайки заплатата като основен приоритет в работата си, предполага, че много служители може да са готови да приемат работа и вече работят на такава, която сама по себе си не ги вдъхновява и не работят с любов и желание, но стига заплатата им в края на месеца да покрива всички сметки и да има ”някой лев” отгоре да се отиде на кафе с познати в почивните дни, е ”ОК”. Като разбира се всеки, мечтае за по-хубавото.

Недоволството е пълно
Въпреки че се отбелязва някакъв ръст на заплатите, с тях ръстът и цените на всичко останало, което обезсмисля голямата цифра…

За много работници разполагаемият доход все още се изяжда от сметките и нарастващите разходи за живот. Без значително подобрение на реалния растеж на заплатите, много служители ще продължат да смятат голямото увеличение на заплатите като най-добрия си шанс да отключат допълнителни пари, които да изразходват за почивки и стоки, което както всички знаем е заблуда.

Не само при нас, но като цяло повечето според изследванията биха напуснали текущата си работа, за такава с по-добра заплата. Но биха се задържали на позицията си, ако им бъде увеличена заплатата.
Повишенията на заплатите често са съпътстващи промоции, но работодателите може да открият, че могат да задържат персонала, като предлагат увеличение на заплатите, дори ако не са в състояние да предложат нова, по-висока роля.

Средната нужда на българи за да осигурят тричленно семейство е около 20 000 лв. годишно, тук говорим за нормален живот но сравнително скромен. При свръх икономичен / казармен режим, тази сума може да спадне до около 10 000 лв., като пренебрегнем здравето си и гледаме само това на детето/ децата си и то дори не перфектно отново, защото липсват средства. С увеличението на заплатите от 2018-та насам, но и с увеличението на цените тази сума е пораснала, но фактически е…. Същото, както преди.

Парите: Мощен инструмент за работодателите
Парите са основният мотива тор за много служители и работодателите никога не бива да подценяват силата му за увеличаване на задържането на служителите, да не говорим за важността му за привличане на точния талант към бизнеса на първо място. За жалост, това не важи при всички работодатели, често се наблюдава търсене на квалифициран ”всичколог”, който да работи на минималната или с 30 процента над нея заплата, което си е чиста подигравка, но няма контрол над това. В такъв случай или някой без възможност ще заеме позицията или такъв, който се нуждае от пари спешно. В последно време се наблюдава и себеоценка, така че тази тенденция с работодатели търсещи роби за без пари, намалява (поне за сега).

Като цяло, хората, които сменят работата и работодателите, получават средно по-голямо заплащане от хората, които остават на една и съща работа от една година на друга, сочи анализът. Но ако работодателите са в състояние да възнаградят служителите с повишаване на заплащането, дори когато повишенията не са осъществими, това може да бъде достатъчно, за да ги насърчи да останат.

Само служителят може да реши дали този допълнителен доход ще им купи щастие. Но въпреки това изследванията ни предполагат, че мнозина могат да се чувстват по-щастливи, просто защото имат повече пари. За съжаление светът се превърна в предимно материален, но такава е тенденцията и я отбелязваме.

Потърсете работа в новият сайт за работа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!