≡ Menu

Ново хоби в България – Металдетектинг

От известно време в България навлиза едно доста странно за някой хора хоби – Металдетектинг. Този тип дейност, макар до голяма степен да е сходна с иманярството, си остава доста популярен начин, хората да се разведрят в малките свободни часове и да опитат нещо ново.

За да практикувате това хоби, обаче, освен свободно време, ще се наложи да се въоръжите и с металодетектор, който можете да си закупите от всеки специализиран магазин (в България вече има такива).

Естествено, ще е добре да имате предвид, че според закона е забранено проучването на местности, както и търсенето на метал в архитектурни, исторически и въобще всякакъв тип културни паметници.

Макар, че ако сте новатор в практикуването на хобито си и не търсите някакви ценни исторически или културни ценности, все пак е вероятно да попаднете на такива, понеже мисля, се знае от всеки Българин, че България е обсипана с какви ли не богатства. Ако все пак откриете нещо подобно случайно, е желателно да отидете в местният музей и да уведомите музейните работници за откритото и при нужда да ги заведете на мястото. Възможно е да сте открили важно място, което да разкрие някой от тайните на България.

Много важно е да отбележа, че макар всичко да е напълно легално, е добре да внимавате къде практикувате хобито си. Както споменах по-горе има непозволени места и не дай си боже, вие сте там и пристигне полиция, рискувате много сериозно да си навлечете неприятности. Основните причини за това, са, че металодетекторите, преди години са се ползвали от иманярите и в България, все още малко трудно разбират, че човек може да иска да се поразтъпче и да практикува нещо подобно (някой хора дори търсят метеорити).

В някой страни, това хоби се практикува на специализирани полигони, под формата на турнири, като целта е да се открият метални предмети, заровени от организаторите на терена, но за съжаление в България, все още няма нещо подобно, но доколкото разбрах се работи по въпроса.

Един добър вариант е (за да нямате излишни проблеми), да се запишете в някой археологически разкопки и да се разберете с главният археолог, да помагате при намирането на металните предмети. Това се оказва най-безболезненият начин за практикуване на това наистина интересно хоби.

Надявам се, това представяне, да ви е допаднало и любителите на металдетектинг-а да станем повече и да развием и в България, този вид атракция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!