≡ Menu

Оптимално използване на климатици

Всеки в тези дни на криза търси най-изгодното. Това се отнася за всичко – от хранителни продукти до битови стоки и услуги. Разходите за отопление през зимата са голяма част от семейния бюджет. За отопление имаме няколко варианта: топлофикация, маслен радиатор, духалка, конверторна печка или климатици. Ако се отопляват само някои стаи, а не целия апартамент, съвременните инверторни климатици са без конкуренция. Отоплението с инверторен климатик дава възможност да контролирате месечната си сметка за ток. Може да пускате климатика само, когато се налага. Самият климатик ще стопли помещението много бързо – за 10-20 минути.

В най-студените зимни дни най-добре е да не спираме климатика. Иначе рискуваме да замръзне или да изпусне помещението. Например ако изключим през студен зимен ден климатика и температурата в стаята падне до 8-10 градуса. Много малко вероятно е климатика да стопли стаята до 23-24 градуса. В такъв случай най-добре да подпомогнем климатика като стоплим помещението до 15-16 градуса с духалка или конверторна печка. Принципно колкото по-студено е навън толкова по неизгодно става отоплението с климатици. Това е така, защото климатика не генерира топлина, а премества топлината отвън вътре в помещението. Колкото по-студено е навън толкова по-малко топлина има.

Ще дам няколко съвета за оптимално използване на климатици за отопление. Климатиците са най-икономични ако са настроени в границите на 20-24 градуса. В режим отопление въздушната струя трябва да е насочена към пода. Причината е, че студеният въздух е долу в помещението и ако насочим въздушния поток към тавана ще се получи разлика от 2-3 градуса между пода и тавана. Избягвайте въздушната струя. Ако климатика духа във вас има голяма вероятност да настинете. Проветрявайте редовно. Климатика не вкарва свеж въздух, а върти въздуха в помещението. Мийте редовно филтрите на климатика, най добре веднъж на две седмици. Запушените филтри водят до много слаба въздушна струя и натоварват компресора. Веднъж годишно правете пълна профилактика на климатик. Пролетта и есента са идеалния вариант за профилактика на климатик.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!