≡ Menu

Пазаруване от САЩ – мита, ДДС и такси

Какво ще платим когато поръчваме от САЩ? Много често хората се питат, какво ще платят, ако направят доставка от САЩ. Какви ще бъдат пощенските разходи, ДДС и дали ще трябва да платят мито. В следващите няколко реда, ще ви разкажем на кратко, какво и при какви обстоятелства ще трябва да платите.

На първо място, за да знаете колко точно ще ви струва доставката от САЩ е нужно да вземете в предвид следните факти – тегло и обем на пратката. Ако тя е прекалено голяма, но много лека, то пак е възможно да платите голяма сума за нея, тъй като куриерските компании използват калкулация, която определя, не само колко тежи пратката а и какво място заема.

Следващата стъпка е да разберете дали ще платите мито или не. Най-просто казано обаче, при почти всички случай ще платите ДДС, освен ако не излъжете, за цената на пратката. Което обаче хич не е препоръчително. За съжаление през 2010 година бе приет закон, който облага с ДДС всички пратки с цена над 20 долара, изпратени от фирми до физически лица в България. По тази причина, освен в изключително редки случай, ще трябва да платите ДДС. Естествено, може да поръчате пратката на име на фирма, и по този начин в последствие да си върнете ДДС-то. Този вариант много силно важи при покупката на компютри, тъй като амортизацията им е бърза и това не би създало проблеми за фирмата, която ви съдейства.

Следващият случай е когато вашата пратка е с цена над 150 евро. При това положение, ще се наложи да платите и мито. Какъв точно е неговият размер зависи от стоките които внасяте. За някои стоки, например компютри, няма мито, независимо колко скъпи са. За други, като кожените якета, митото е доста високо! Така, че внимавайте какво купувате, за да не се окажете неприятно изненадани в последствие.

Но дори и с всички тези такси, за голяма част от продуктите, цената излиза с около 10-20% по-ниски отколкото в България. Това прави покупките на по-скъпи продукти от Америка, особено изгодни!

Ако искате да получите повече информация, то може да следите някой сайт или блог по темата за да се информирате, за всички изгодни начини за пазаруване от САЩ.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!