≡ Menu

Полезно и приятно

Ако Хамлет беше жена, никога нямаше да съществува “хамлетовски въпрос”, защото на тази планета няма жена, която в рамките на няколко секунди да не реши проблема “да пазарувам, или не”. При подходяща финансова възможност, мигновения отговор винаги е “Да!”.

По света има магазини, пазаруването в които е мечта на всяка втора домакиня или бизнесдама. Ето информация за някои от тях, а кой ще изберем, зависи от дълбочината на джоба ни, който освен изкусителните покупки, трябва да поеме и самолетни билети, и хотелски резервации, просто защото един ден никога не е достатъчен.

Универсалния магазин в Гинза (Ginza) – японския Wako – е създаден през 1881 година, като часовникарски магазин, от господин Кинтаро Хатори, който създаде световноизвестната марка Сейко (Seiko), на която в момента е отделен само един етаж. Магазинът в центъра на града е едно от най-престижните места за харчене на пари в света и без преувеличение може да бъде наречен азиатския Сакс (Saks). Става дума за прословутия NY магазин на Пето авеню създаден от Андрю Сакс през 1867 г. като Saks & Company и който с Бърнард Гимбел през 1924 превърнаха в Saks Fifth Avenue в Ню Йорк. Сградата на Wako е в стил нео-ренесанс и е от 1932 година и като по чудо е оцеляла през войната. Освен всичко останало, тук могат да се намерят едни от най-добрите колекции на дамски чанти.

Обръщайки поглед към по-лесно достъпната Европа, веригата De Bijenkorf е една от най-старите, датираща от 1870 година. Тя започва като малко магазинче на почти непроизносимата холандска улица Nieuwendijk.

Безспорно най брилянтен от всички е Galeries Lafayette в Париж, който създава с невероятната си архитектура по-скоро усещането за опера, кралски театър или едва ли не дворец. Започнали от малък моден магазин през 1893 година, Theophile Bader и братовчед му Alphonse Kahn бързо разраснали бизнеса и през 1912 били добавени стъкления купол и стълбището в стил Art Nouveau. Днес луксозният магазинен комплекс предлага широка гама продукти – от висока класа бижута и последните тенденции в модата и козметиката, до хранителни продукти и аксесоари за дома. Цените са твърде високи, но това не дразни толкова, колкото безкрайните тълпи от хора. Това се случва, защото с прекрасната си архитектура и впечатляваща панорама към Операта и Базиликата на Свещеното сърце (Sacred Heart) мястото се посещава от туристите като историческа забележителност, а не като магазин.

Ако трябва да избирам – това е фаворита ми, а и пътуването с Air France приятно и предразполагащо.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!