≡ Menu

Ползите от тенис играта

Харесва ви да гледате тенис турнирите, имате си любими тенисисти, а и понякога си мислите как добре би звучало: „Аз и моя тенис партньор…”. Може би е време да започнете да спортувате, а не само да наблюдавате и да си мечтаете. Започнете да се учите и да тренирате. Ясно е, че няма да станете професионален тенисист, но ползите, които ще имате от само 3 часа тренировки на седмица, са огромни. Това е спорт, който ви ще ви помогне да поддържате добра физическа и спортна форма и да развиете и дисциплинирате своя ум.

Физическите ползи от тениса:

Само една тенис тренировка седмично – 3 часа – е напълно достатъчна, за да намалите наполовина риска от сърдечно съдови заболявания.

Понижавате холестерола си.

Тенис играта е интервална тренировка – редувате ниска и висока степен на натоварване – така увеличавате изгарянето на мазнини и укрепвате сърдечно-съдовата система.

Костите ви стават по-плътни и здрави. Благодарение на тениса по-младите играчи укрепват костната си система, а по-възрастните намаляват опасността от остеопороза.

Стотиците тръгвания и спирания правят краката ви по-силни.

Подобрява се общата координация на тялото ви, както и координацията око–ръка. Причината е, че за по-малко от 10 или 5 секунди трябва да промените позицията си и да извъртите горната част на тялото си така, че да уловите и върнете топката. Преценявате за секунди разстояние, посока, сила на удара.

Развивате фината си моторика. Ставате ловки, пъргави, подвижни, издръжливи на физическо натоварване.

Научавате се да дишате правилно.

Психически ползи от тениса:

Успявате да спазвате дисциплина и да работите въху контрола и самоконтрола си. Развивате наблюдателността си.

Ставате по-упорити – трябва да тренирате усилено, за да постигнете добри резултати.

Учите се да реагирате бързо, да предвиждате ходовете на противника, да взимате решения за части от секундата и да свеждате възможността за грешка до минимум. Развивате способността си за тактическо и стратегическо мислене.

Свиквате да уважавате конкурентите си, да се борите с методите на честната игра и да губите и побеждавате с достойнство.

По-адаптивни сте. Научавате се да се приспособявате към различни условия на игра – вятър, слънце, различен тип настилка на корта.

Повишавате психическата си устойчивост и съумявате да контролирате стреса.

Ако играете по двойки, развивате уменията си за работа в екип.

Хората, които играят тенис са по-жизнени и оптимистично настроени, с повече самочувствие. Между игрите те създават полезни социални контакти, развиват уменията си да общуват, намират съмишленици, приятели, партньори.

Ненапразно тенисът продължава да се определя като аристократичен спорт. Все още се чудите дали да започнете да тренирате или не? Не се колебайте. Достатъчно е веднъж да стъпите на корта, да усетите цялата красота и сила на тениса, и повече няма да се откажете. Опитайте. Може да се закупят тенис пособия и от някой спортен онлайн магазин.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!