≡ Menu

По-важните лаптоп параметри

Когато си избирате нови десктоп компютри или лаптопи е лесно да се объркате от скоростта на процесора и RAM паметта. Но стига да избирате модерен процесор, ще разберете, че обема на оперативната памет или твърдия диск биха имали по-голям ефект над производителността на машината, отколкото малки разлики в мощността на процесора.

Характеристики, които не са от значение

Малки разлики в мощността на процесора: процесор на 2,6 GHz би бил по-бърз от такъв на 1,2 GHz, но не е нужно да плащате повече за незначителни покачвания в честотата. Няма да забележите разликата между 2,3 GHz Core i5 и 2,5 GHz Core i5, така че не е необходимо да плащате стотина лева повече за незабележим ефект.

Скоростта на RAM паметта: Пак – по-бързото си е по-бързо, но трудно ще забележите разлика между 1333 и 1066 мегахерца.

Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори да сте сред малкото останали потребители, които си пазят файловете на дискове, ще ви е трудно да откриете записвачка, която осигурява значимо по-добри скорости. Когато записвате диск, във всички случаи ще се наложи да поизчакате малко, без значение дали е 6х или 10х.

Параметри, които в някои случаи са от значение

Графична памет: Ако желаете само да се насладите на HD клип в YouTube или да гледате филми от DVD-то, или хард диска, няма нужда да се насочвате към силните външни видео карти. Интегрираните съвременни карти на AMD и Intel са напълно достатъчни за ежедневна мултимедия.

Положението е различно при геймърите. По-мощната видео карта с един гигабайт заделена памет, тук е много по-добра от тези с 256 или 512 MB.

Високите характеристики на картите са необходими предимно за подробни графики на екрани с голяма разделителна способност. По-бърз графичен чип с по-малко RAM в повечето случаи гарантира по-добро представяне, отколкото слаб процесор с повече оперативна памет.

Четириядрен процесор: При мобилните компютри, процесор с две ядра често е от по-голяма полза отколкото четириядрен, при повечето програми, които се ползват от повечето от хората. Двуядрените процесори в повечето случаи работят на много по-висока скорост, а повечето от масовите програми не успяват да усвоят добре четирите ядра .

Ако обаче се занимавате с видео монтаж, големи научни изчисления или проектантство, процесорът с четири ядра би могъл да е от голяма полза. Ако търсите компютър, който да използвате и след 3-4 години, трябва да имате предвид, че процесорите с много ядра стават стандартни и ако разполагате с някое ядро в плюс на процесора, ще се радвате на по-добро представяне със следващите версии на мнозинството приложения.

Яркост на лаптоп дисплея: Яркият екран разрежда батерията по-бързо. В действителност, 300 нита е толкова силно, че става неприятно за употреба на закрито и повечето потребители намалят яркостта на екрана си.

Изключение са хората, които използват лаптопа си често навън. Ако вие правите така, ще искате всичката яркост на света.

Характеристики, които винаги са от значение

Размер на RAM паметта: Без съмнение винаги е по-хубаво да имате повече RAM. Мини лаптоп с 2GB RAM ще бъде по-бърз от лаптоп с един гигабайт. Ако държите на производителността, не се задоволявайте с по-малко от четири гигабайта. Да се сдобиете с 6 или 8GB също не е лоша идея.

Просторен 7200rpm хард диск: Скоростта на твърдия диск се отнася до бързината, с която се върти плочата на диска. По-бързите хардове осигуряват по-бързо прехвърляне на информация и по-бързо търсене. Хард с 7200 оборота в минута, в повечето случаи би бил осезаемо по-бърз от друг с 5400 оборота в минута.

И тук размерът също е от значение. Защо ви е супер бърз хард, ако не можете да съберете нищо на него? Цените на хардовете постоянно намаляват и става все по-достъпно да се сдобиете с желаното пространство.

Тегло: Малката разлика в теглото на лаптопа има голямо значение, ако носите лаптопа си навсякъде с вас. Разликата между 2 и 3 килограма не е особена, но когато лаптопа ви е на рамото през целия ден, ще започне да ви се вижда огромна.

Издръжливост на батерията: Логично, по-голям живот на батерията е за предпочитане. Щом взимате предвид този параметър обаче, не приемайте твърденията на производителя за чиста истина – извадете двадесет-тридесет процента от обявената издръжливост и ще бъдете по-близо до истината. Производителите винаги адресират издръжливостта на батерията при идеални условия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!