≡ Menu

Предимства на мобилният уеб сред социалните мрежи

Общите предимства на мобилният уеб са достъп до информация в мрежата от места където има мрежово покритие или Wi-Fi мрежа. По този начин потребителите лесно могат да получат и обменят информация. По последни данни над 1/3 от човечеството използва мобилен Интернет. Тези които печелят най-много с подобна статиските са мобилните социални мрежи, които разчитат основно на потребителско генерирано съдържание. Facebook и Twitter разчитат на най-голям брой посещения сред мобилните социални мрежи.

Facebook например, освен мобилната си версия m.facebook.com, имат и безплатна такава, която се предлага сред по-популярните мобилни оператори, като в България това е Мтел. Потребителите от Loop мрежата на мобилният оператор могат да достъпват Facebook напълно безплатно от своите телефони от адрес 0.facebook.com. Подобни стратегии са печеливши както за мобилните оператори, които печелят нови клиенти по този начин, така и от Facebook, които получават директен трафик. По този начин потребителите употребяващи безплатната мобилна версия ще са в пъти по-активни, вместо ако си плащаха за това.

Друг пример е Twitter, който е на път буквално да измести SMS съобщенията, поне тези в САЩ, където услугата е най-популярна. Използването е достъпно и чрез изпращане на SMS през телефона си. А допълнителната интегрияция на двете най-големи социални мрежи с други по-малки такива ги прави двете най-масови мобилни социални мрежи.

Друга социална мрежа на която заслужава да се обърне по-сериозно внимание за мобилната версия е създадената едва през 2009г. – “Foursquare”. Тя е единствената социална мрежа, която може да се използва пълноценно без употребата на настолен компютър или лаптоп. “Foursquare” е социална мрежа в която споделяте къде се намирате. Мрежата е започнала като игра, в която като влезем в заведение или друго обществено място, GPS-а на телефонът засича къде се намирате и дава възможност да „отбележите” местоположението си. Така всички на приятели виждат къде се намираме. Включително и тези във “Facebook” и “Twitter”, благодарение на интеграцията на уеб приложението с двете социални мрежи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!