≡ Menu

Трудни ли са времената за българския туризъм?

Експерти в туристическия бранш в България прогнозират спад на туристи от Русия и Украйна през 2015 година. Техните очаквания са помрачени предвид кризата в Украйна, конфликтната ситуация и неразбирателството между Русия и Украйна.

През изминалата 2014 година може да се говори за фалити на няколко руски тур оператори (по-точно за фалити на седем туристически оператора), може да се говори и за стремителният спад на рублата, вследствие на което все повече и повече туристи от тези страни се отказват да пътуват в чужбина. Експертите очакват спад на приходите в туризма за тази година в размер на 12%. Трябва да отбележим, че фалит на седемте руски тур оператора стана в рамките на един месец и то в пика на летния туристическия сезон на 2014 година. Това шокира доста представители на туристическия бранш в България и ги накара сериозно да се замислят за следващия сезон, какво да очакват, какво да правят и как да реагират в подобни ситуации.

Фалит на руските тур оператори доведе до загуби на туристи (над 20 000 души пострадаха при тези действия). Ако цената на един туристически пакет е в размер на 250-300 Евро, много лесно могат да се сметнат загубите за туристическия бранш и като цяло загубите за страната ни, която изцяло разчита на туризъм.

Обезценяването на рублата сериозно застраши очаквания на мнозина от хотелиерския бизнес в страната, защото хотели в България в последните няколко години разчитаха на туристи от Русия и Украйна. Те бяха движещата сила, от тях се очакваха най-високите приходи на годината.

Въпреки всичко хотелиерите разчитат на подобрението на икономическата ситуация между Русия и Украйна. Експертите смятат, че страната ни и тази година ще продължи да усеща последиците от фалитите на туристическите оператори през 2014 година.

Лятото на 2015 година се очаква тежко и предвид климатичните условия, многобройните валежи, които се очакват през летния сезон и които ще доведат до спад на туристи от други държави. Не трябва да забравяме, че летния туризъм осигурява приходи в размер на 70%, които от своя страна надхвърлят годишно над 3 млрд. лева.

Покрай кризата в Украйна руснаци и украинци стараят се да спестяват повече пари. Идвайки при нас на почивка те минимизират своите разходи, харчат по-малко пари за допълнителни услуги и забавления, пазаруват по-малко.

Миналата година мнозина от хотелите по Черноморието предлагаха отстъпки в размер на 10% за своите клиенти и то в пика на летния сезон 2014!

Експертите смятат, че спасението за туристическия бранш е възможно, но в дадената ситуация държавата трябва да промени политиката спрямо този бранш. Все още България е популярна и известна, тя е една от най-добрите туристически дестинации в Европа, която всяка година се посещава от милиони чужди туристи, – това не трябва да забравяме!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!