≡ Menu

Тухли – добрият избор

Два са типовете тухли, които в днешно време се прилагат най-често – керамични и силикатни. Могат да бъдат открити в перфектно състояние керамични тухли, създадени преди хиляди години. Факторът, на който се дължи това е голямата им устойчивост на екстремни температурни градуси.

Изградените от тухли стени осигуряват подходяща температура в жилището през цялата година. Друго тяхно предимство е голямата носимоспособност. Тухлите са най-често избираният материал при изграждането на стени поради добрата им шумо- и топлоизолация. Коефициентът на топлопроводност на плътните тухли е около 0,6 W/m.°C, а при видовете с кухини достига и по-ниски стойности – до 0,33 W/m.°C. На практика това означава, че ако за бетонна стена е необходима изолация от екструдиран пенополистирол дебела 6 см., то за стена, изградена от тухли ще бъдат необходими не повече от три-четири сантиментра.

Керамичните тухли са предпочитан материал за зидария и заради други техни качества – пожароустойчивост и водонепропускливост. Тухлите играят роля на естествен регулатор на относителната влажност в сградата – те абсорбират влагата от въздуха, когато тя е по-голяма и я отделят, когато е по-малка. За разлика от металите, тухлата не корозира. Тя запазва своя външен вид в продължение на хиляди години, не се разлага подобно на пластмасите, по-добър материал е от дървесината, защото е пожароустойчива и не гние.

Най-често срещаните и използвани в практиката размери тухли са така назованите тухли единички и тухли четворки. Размерите на тухли единички – 25/12/6 см., позволяват да се изграждат стени с различна дебелина – половин, цяла или тухла и половина. Друг също толкова често срещан размер са тухли четворки – 250/250/120мм., те спестяват важно време на строителя при зидане и имат по-добри топлотехнически характеристики.

Един сравнително нов тип са тухли Поротерм. Това са блокове с множество кухини и порьозна структура. Вследствие порьозността, тези тухли са по-леки, което е голям плюс в строенето на здания за по-кратки срокове. Прилагат се при изграждане на вътрешни и външни стени на жилищни и нежилищни постройки. Тухли Porotherm са с голямо количество камери. Изолационният белег на блоковете е увеличен, благодарение на голямото количество камери и порестата керамика. При Поротерм 38 N+F не е задължителна допълнителна топлоизолация на външните стени, за покриване на законоустановените норми в България. Блоковете Porotherm осигуряват добра звукозащита на стаите. Изолацията от външен шум дори и при тънки стени се обезпечава от редуването на стенички и въздух в тухлата.

От скоро на пазара се предлага нов продукт – тухла Forati 8, чиято големина е 330/250/200 мм. Размера на тази тухла позволява строителството да става по-бързо, това е причината тя да намира все по-широка известност при избора на строители и инвеститори.

За актуални към момента цени и съвет кой вид тухли е най-подходящото решение за построяване на вашия дом, може да потърсите информация от някоя строителна борса. Така ще се запознаете с различни решения в тази област и ще направите информиран избор.

От голяма важност, при вземане на решение за материала, който ще използваме за изграждане на стените на нашия дом, е да се съпоставят силните и слабите страни на всеки един от тях (тухли, газобетон, плоскости и т.н.). Ако се направи правилен избор, разходите по използване и поддържане на жилището на по-късен етап, могат da бъдат в по-малък размер.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!