≡ Menu

Цветя и градина – Шафран

Шафрановият или ядивния минзухар – е източник на общо взето най-скъпата подправка в света: шафрана. Родината му е Мала Азия, където той бил култивиран много отдавна. Името шафран идва от арабски, което означава ”жълт, жълтея”.

Шафранът прилича много на отровния есенен минзухар ”мразовец”. Реколта се събира през есента, когато се разтварят цветовете. Трите червени клончета, покриващи близалцето, разположено в средата на цвета, се отделят, изсушават и именно това е полезната част от растението, събирана мъчително на ръка. 150000 до 200000 клончета дават едва 1 килограм суха маса шафран. Съставките на шафрана му придават интензивен цвят и вкус.

Шафранът е скъп и поради това има опасност да купите фалшификат. Следователно, търсете само шафран на парченца – т.е. клончета. В никакъв случай не купувайте прах! Мирисът трябва да е натрапчиво силен, а цветът – оранжево-червен. Не се поддавайте на “специални предложения” и намаления в цената: не съществува евтин шафран! В интерес на истината бихте могли да си го отглеждате в собствената градина, но при определени условия!

Още от древността шафранът бил отглеждан и използван в големи количества заради вкуса, лечебната сила и цветовото си действие. Едно от най-старите свидетелства е папирусът от Тива отпреди 3500 години. Древните перси и финикийци също използвали шафран и търгували е подправката. За разлика от някои цветя – подправки, шафранът е широко търсен и до днес!

Гърците и римляните от античната епоха познавали шафрана и вече го употребявали в медикаменти.

От VII в. шафранът бил вече известен и В Китай и Индия, където го прилагали най-вече като ефикасно лечебно средство. До такава степен нараснала неговата популярност, че всяко семейство си отглеждало шафран в своята градина.

В Европа шафранът дошъл с арабите, когато завладели Иберийския полуостров (711 г.). Царството на халифите се разпаднало през 1031 г., но шафранът останал и продължил да бъде отглеждан. Сто години по-късно подправката била известна в цяла Средна Европа, а през XIV век тя завладяла и Британските острови.

Днес шафран се отглежда в крайните региони на Средиземноморието и в Русия.

Позиция в енергийния кръг и общи действия

В енергийния кръг шафранът се намира в I квадрант. Тонизиращото действие е умерено проявено, но енергодаващият аспект е много силен. Шафранът е в хармонизиращата сфера, но много близо до лечебната. Следователно, шафранът може да се

При менструационни оплаквания: при остри оплаквания, като болки, прилошаване и др. пийте по една чаша мляко с шафран. При постоянно появяващи се месечни оплаквания, използвайте редовно шафран като подправка за ястията си.

При безплодие и нарушения в потентността: вземайте два пъти дневно по 8 капки хомеопатично лечебно средство от шафран. Допълнително си пригответе чаша бадемово масло с добавка на малко шафран (на върха на ножа). Два пъти дневно разтривайте долната част на корема и слабините с това масло. Масажирайте с кръгообразни движения около пъпа.

При ”тесногръдие ”, ленивост на сетивата, безчувственост и недостатъчна способност за любов: вземайте 3-4. пъти дневно по 6 капки хомеопатично средство от шафран.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!