≡ Menu

Алуминиеви срещу стоманени джанти

Алуминий или стомана – кое е по-доброто за Вас? И двата вида джанти имат предимства и недостатъци за различните начини на шофиране. Като цяло, ако целите красота и производителност, по-подходящи са алуминиевите модели. Но ако искате издръжливи, евтини и с непретенциозен вид джанти, тогава изберете стоманените.

Алуминиеви джанти

Те вече са стандартни за повечето автомобили, тъй като осигуряват както красив облик, така и добра производителност. За разлика от стоманата, алуминиевата сплав може да се отлива в най – различни дизайни, като придава на превозните средства по-индивидуален външен вид, а собствениците имат възможност да персонализират още повече своята кола. Алуминият е много по-лек от стоманата, което означава повече гъвкавост и по-добро ускорение на автомобила. Шофирането е доста по-забавно, а визията на автомобила ви по-привлекателна. Ако искате автомобила ви да изглежда по-добре, изберете лети джанти от нас, където ще откриете богат избор от модели на доказани марки.

Алуминиевите джанти са склонни да се огъват по-лесно от стоманените при пътни въздействия и имат склонност да се напукват, ако се окажат под по-голямо напрежение или натиск. Степента на еластичност и крехкост на алуминия зависят до голяма степен от това колко никел е добавен в сплавта – по-голямото му количество допринася за тежестта и прави сплавта по-крехка. По-малко никел означава по-леко колело, което е по-меко и има тенденция да се огъва по-лесно. Конструктивни методи като леене или коване под налягане, също оказват влияние върху якостта на сплавта.

Алуминиевите джанти могат да се полират, боядисват или хромират. Трябва да се полагат много грижи за тях. Също така са уязвими към редица козметични повреди, като например при удар в бордюр, зацапване със солена вода или киселинни почистващи препарати.

Стоманени джанти

Теглото на колелата на автомобила има много голям ефект върху това как той се движи. Така че дори и малка промяна в него може да има последици. Стоманата е по-тежка от алуминия, затова когато смените алуминиевите джанти на автомобила си със стоманени, ще откриете, че допълнителното тегло намалява ускорението и пъргавостта му, измества центъра на тежестта и като цяло го кара да прилича повече на танк. Очевидно това може да не е желателно за лятото, но през зимата този ефект може да се окаже като значително физическо и психологическо предимство. По-тежките колела ще дадат на гумите по-добро сцепление в снега. Когато шофирате в сняг, кола с намалено ускорение и нисък център на тежестта, ще Ви даде добро усещане за солидност и тежест.

Стоманените джанти са значително по-здрави от алуминиевите. Нужна е голяма сила, за да се огънат и е почти невъзможно да се счупят. Като се има предвид обичайния им утилитарен вид, чисто козметичните повреди по тях не са голям проблем.

На пазара се предлагат тазове, които можете да поставите върху стоманените джанти, за да изглеждат като алуминиеви.

Обикновено стоманите модели се произвеждат в размери 16 инча или по-малко. Рядко се срещат 17 инчови, а 18 инчови няма да намерите, защото в такъв размер ще бъдат абсурдно тежки. Следователно, поставянето на стоманени джанти често означава намаляване на размера на колелото. Някои високопроизводителни автомобили няма да могат да се движат с колела с намалени размери, заради извънгабаритните си спирачни апарати или други проблеми с окачването.

Стоманените джанти обикновено са със 75-80% по-евтини от алуминиевите, което ги прави чудесни за втори комплект и евтини за подмяна при повреда.

Поради всички тези причини алуминиевите джанти са единственият избор, когато високата производителност и / или привлекателният външния вид са качествата, от които се нуждаете. Обикновените стоманени модели пък са по-подходящи за ежедневното шофиране, или за всякакви коли, които не е нужно да изглеждат красиво, или да правят фантастични маневри.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!