≡ Menu

Домашен ремонт, който и само можете

Домашен ремонт, който и само можете да направите

Някои мислят, че правенето на ремонт е скъпо преживяване. Това може да е така, ако си наемате фирма или майстори да го правят и сте взискателни към детайли, избирате скъпи материали, скъпи видове мазилки изискващи повече време, декориране и много други.

НО, за тези, които не разполагат с много средства, но все пак вече им е наложително да освежат своето гнездо, може да минете и по-евтино.

Но ето някои възможности за освежаване на дом, който не е виждал ремонт да речем от 20 години.

Голямата подготовка

Подготовката е много важен процес. Първо помислете какви средства можете да заделите за ремонта си, съответно с тях се съобразете кои са наложителните неща за правене, цени на материалите. След това помислете, дали има кой да ви помогне, кои от нещата можете самите вие да направите, като в интернет е пълно с информация за каквото поискате.

Какво няма да успеете да направите сами ?

Няма да успеете да направите мазилката, за някои е лесна, но в повечето случаи е много важна комбинацията във правилната смес за по-здрава и не пукаща се мазилка и майсторско око, за по-равни повърхности. Поставянето на мрежа и шпакловането до някъде може и сами да направите, но няма да стане толкова добре колкото си мислите, въпреки това е по-лесно и да речем че можете да спестите от тук, както и от пребоядисването. Старите апартаменти в панелни блокове или кооперации обикновено правени след 87-ма са изключително неравни. За това и тук мазилката идва скъпо. Ако имате възможност, можете да залепите със специално лепило (като кажете искам да лепя мрежа и фибран, в магазините знаят какво да ви предложат) да сложите 3 сантиметров фибран или стиропор, но за да стане равно, отново иска майсторска ръка. Така че ако нямате възможности не наблягайте на перфекционизма. Можете за вътрешна топлоизолация да вземете от евтиния стиропор, на места 1,5 см. е 0,80 стотинки на лист и ще ви излезе супер евтино.

Монтирането на плочки по стена не е лесно и иска майстор, ако решите сам ида ги слагате, никога не ги правете на топки, а отзад намажете плочката с лепилото за плочки с гребеновидна маламашка и прилепвайте добре с леки почуквания и притискане, да не спукате плочката. Ако се наложи да местите тръби, няма как сами, защото трябва да имате и залепваща машина с която да съединявате тръбите.

Монтажа на прозорци, не е труден, но ако сте на високо, опасността да изтървете прозореца си е доста голяма и така вие ще изгорите със средства, докато ако това се случи (което е рядкост) от фирмата поставяща ви прозорците ще си отдъхнете, тъй като няма къде да избягат, освен да ви направят нов за тяхна сметка. Препоръчваме ви да не рискувате.

Ако сте решили да сменяте вътрешните врати, спокойно можете да си поръчате сглобени вратите и да ги монтирате с още един човек вие сами. Тук имате два варианта, алуминиевите врати са по-скъпи от пластмасовите, най-евтиния вариант за евтини интериорни врати е поръчката на готова дървена врата от ПДФ. Освен че са по-евтини, са по-леки, доста по-лесни за монтаж и можете да ги обърнете както пожелаете и дори да ги разглобите и обърнете наново. Такива врати, можете да намерите в сайта. Бих ви препоръчал за банята да си поръчате PVC врата, тъй като дървената няма да издържи и то по ред нормални причини… Защото е дървена. Входна блиндирана врата, също можете да потърсите от по-горния онлайн магазин. Евтини са и се монтират бързо, лесно можете да си ги сложите сами.

Вероятно с кухнята също няма да успеете да се справите, там се изискват машини, точно мерене, нерви, време за да нагодите да режете и поставяте всичко. Най-евтиния и бърз вариант е готова кухня по взети размери. Има такива от около 400 до 1000 евтина, доста добри и се монтират от фирмата от която сте ги поръчали.

Ако се налага промяна / подмяна на водопреносна мрежа (тръби) и електрическата мрежа със сигурност не бих препоръчал да го правите сами. По-добре майстор, обикновено това е рядка нужда, но да си знаете.

За да не ви излезе много и ако нямате къде да отидете временно, спокойно можете да правите ремонта на части, като така няма да давате големи суми на веднъж а по малко. Което както знаем всички е по-добрият вариант в България.

След като сте си направили груба сметка (която винаги излиза грешна, да си знаете) смятайки квадратурата, това какво сте решили да правите, дали мазилка, цялостно шпакловане, кръпки, смяна на дограми, врати, изработка на кухня можете да преминете към същинската подготовка на ремонта. Купете си материалите, които са ви нужни. При правене на топлоизолация е хубаво да имате розово контактно (боро контакт) и съответно мрежа, която ще положите върху стиропора. Освен това препоръчвам да си приготвите минимум поне още 500 лв. за непредвидени и неотложни допълнения.

Ако сте решили да правите ремонта на части изберете място или ако ще слагате съдържанието от избраната стая / обект в избата ги опаковайте много добре с чували и с тиксо ги затворете, ако са мебели с плат за покритие ги оставете горе, защото няма да ги спасите от влагата на мазето. Преместете всичко и оставете стаята колкото се може по-чиста, ако имате гардероб, можете да го поставите в средата, заедно с други едри / високи обекти, покрийте ги с найлон. Почистете добре стаята от праха по стените, тавана и пода, не е нужно да минавате с мокър парцал, но ще ви е по-приятно да работите (поне на първо време).

След което първото с което трябва да започнете е смяната на прозореца, ако е предвидена в плана за ремонт / освежаване. Поръчайте вашия прозорец, обикновено фирма идва да вземе размерите му. Препоръчвам бяла дограма, тъй като ако сте в зона на Евро Саниране, може да ви махнат дограмата. Това можете да го направите и вие, внимателно отстранявате стария прозорец. Повечето имат възможност за разглобяване и така остава само касата и первазите, които можете да изкъртите или с машина или с други инструменти, които прецените. Стъклата задължително ги дайте на някой, приберете ги ако имате място или ги изхвърлете на правилното място, за да не ви глобят или да не се нарани някой. След това можете да преминете към следващия етап.

Ако имате тапети е по-добре да махнете старите, зависи какво сте решили да правите, може да ги замените с нови, да шпакловате и т.н. Тапетите са мъчна работа за вършене, но можете и сами, вече има различни препарати които да спомогнат за по-лесно премахване, но пак ще трябва да се комбинира с вода, шпатулка и внимателно премахване на тапетите, за да не надирате допълнително повърхността. Бих ви посъветвал, ако имате възможност да закупите стиропор от 1,5 см., дебелина за да си направите вътрешна изолация, както и мрежа да положите. Има информация в интернет как може да стане това. При локализирани течове от съседите е важно да ги предупредите и да бъдат спрени, все пак са в ущърб на вашия дом най-вече. Материалите са сравнително евтини. Не се нахвърляйте към скъпото, обикновено качеството не е кой знае какво. Има и качествени материали, но са още по-скъпи и се предлагат реално на малко места. Въпреки всичко и евтините строителни материали, ще издържат много на различните домашни условия и достатъчно дълго време.

След като сте приключили с етапа на освежаване / ремонтиране, можете да подберете мебели, ако ще сменяте такива и да си ги поръчате разглобени, обикновено те са евтини и се сглобяват лесно. В подобен дух можете да продължите и ремонта си в останалите стаи. Оставете мокрите помещения за най-накрая.

Когато стигнете до тях, в зависимост от положението, дали имат плочки или са както в повечето стари блокове на блажна боя и мозайка вече трябва да сте сметнали, какви ресурси ще са ви необходими. Най-евтиния възможен начин е закупуването на различни плочки, коти оса останали мостри по магазините, обикновено ги продават евтино, като можете да си ги подредите добре. Понякога можете да попаднете и на евтини плочки, които са достатъчни да си направите банята и/или тоалетната в зависимост дали са отделни помещения или са едно. Съветвам ви поне за банята, ако сами наистина не можете да си поставите плочките, да си намерите добър майстор, не се оставяйте в ръцете на евтини майстори или такива с доста алкохол в кръвта, резултатите ще ви източат повече пари за следващите поправки. Така че, тук със сигурност трябва да потърсите качество, но търсете бавно и не бързайте с избора си. Най-лесния начин да проверите работа от майстор на във ваши приятели, съседи, познати е като почуквате по плочките. Не бият ли на кухо, значи са що годе добре монтирани. Не се вглеждайте в това дали са идеално равни. Идеално равните плочки се правят от още по-добри майстори, а те на ниски цени не идват.

Надяваме се че тези бързи и основни неща ще ви помогнат за един по-евтин бъдещ ремонт. Не се стряскайте от нищо. Можете и сами, помнете! 😉 Но не карайте, майстор да идва за без пари, такива няма. А ако се появи такъв, то обикновено след него идват още проблеми, от колкото работа е свършил. Всичко е възможно стига да имате време, след това и познания.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!