≡ Menu

Как да се грижим за гумите на автомобила?

Грижата за гумите е от особена важност, тъй като те са основен компонент отговорен за безопасността на автомобила.
Редовната им поддръжка, проверката на налягането в тях, смяната им, центроването и преглеждането им ще ви помогнат да спестите много време и пари в дългосрочен план.
Ето няколко съвета, с помощта, на които ще се погрижите правилно за гумите на вашия автомобил.

Удължете живота на автомобилните гуми

Най-обикновени наглед неща като проверката на налягането в гумите, могат да доведат до реална промяна на продължителността на тяхната експлоатация. Спаднали или пренапомпани гуми не се износват равномерно и по този начин се намалява техният живот. Например, ако една гума се напомпва на 20% от нейната вместимост, това означава, че и продължителността на нейната експлоатация ще намалее с 20% и ако реално с нея трябва да се изминават 60 000 км то ще бъдат изминати само 48 000 и тя вече ще бъде износена.
От съществена важност за продължителността на живота на гумите е и редовната смяна на позициите им, тъй като предните и задните оси, лявата и дясна страна на автомобила ги износват по-различен начин. Завъртането на гумите между различните позиции ще ви гарантира, че те ще се износят равномерно и ще ви служат по-дълго.

 

автомобилни гуми  Спестете пари за гориво като редовно проверявате налягането на автомобилните гуми

 

Не добре напомпаните гуми са едни от главните виновници за повишаване разхода на гориво на автомобила ви.
Те оказват по-голямо съпротивление при движение, а това означава, че на двигателя са му необходими повече усилия, за задвижването на автомобила.

Осигурете си безопасност

Автомобилните гуми са единствената точка за контакт между пътя и автомобила ви. Затова те трябва да бъдат в отлично състояние през цялото време на експлоатацията им, за да могат да осигурят вашата безопасност.
За да избегнете проблеми и да не бъдете неприятно изненадани на пътя специалистите в търговията с автомобилни гуми препоръчват да следвате тези важни съвети:

  • Редовно правете оглед на гумите си

Вие невинаги може да забележите, ако някоя от гумите на автомобила ви е била повредена, но все пак е важно да си създадете този навик, преди да потеглите на път.
Редовно проверявайте гумите си за износване или повреди, за да избегнете неочаквани инциденти по време на движение.
А веднъж в годината, проверката им нека бъде извършена от професионалист.

  • Проверявайте налягането на въздуха в тях

Шофирането с гуми с неправилно налягане в тях може да повлияе на управлението и на спирането на автомобила ви, особено на мокър път, а това би могло да застраши вашата безопасност.
А шофирането с пренапомпани гуми би могло да доведе до прегряване, а оттам и до преждевременното им увреждане.
Затова задължително проверявайте ежемесечно налягането в гумите си и преди всяко дълго пътуване.

  • Спазвайте товароподемността

Не превишавайте товароносимостта на гумите си, спрямо индекса на натоварване, обозначен върху тях. Тъй като претоварването им може да доведе до прегряване и до внезапното им увреждане.

  • Шофирайте със съобразена скорост

При шофиране с висока скорост има по-голяма вероятност гумите на автомобила ви да бъдат увредени от неравности по пътя или прегряване. Високите скорости могат да бъдат причина загуба на въздух от тях или до внезапната им експлозия, което да доведе до загуба на контрол върху автомобила.

  • Използвайте резервната гума!

Ако по някоя от гумите на автомобила си откриете неизправност, веднага я заменете с резервната гума, а увредената нека задължително бъде проверена от професионалист.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!